· 

RECEPT: Quinoa met zalm


Voor 2 personen
Tijd: ca. 30 – 40 min.

 

Ingredienten:

- Olijfolie                                                           

- 200 gram Tuinkruiden bouillon              
- 100 gram Quinoa                                        
- 30 gram bruine amandelen                    
- ½ Citroen (sap)                                             
- ½ Sinaasappel (sap)                    
- ½ Ui  
- 2 Knoflookteentjes
- Groene paprika                                       
- Rode paprika
- Halve courgette
- 10 cherrytomaatjes
- 2 Bosui
- Mosterd
- Dille
- 2 Zalmfilets met huid

 
Materiaal;

- Kookpan
- Koekenpan
- Oven
- Snijplank
- Messen


Stap 1: Mise en place (voorbereidingen)
Mise en Place… waarom? Ik vind dit persoonlijk erg fijn. Ik heb in restaurants gewerkt en daar werkt men met een planning. Vaak hoor ik van mensen dat ze koken zo een gedoe vinden. Meestal komt dit door ongestructureerd aan het werk gaan. Wanneer de mise en place klaar is, heb je je handen vrij om met de plannen aan de slag te gaan.

De ingredienten die je hiervoor nodig hebt zijn:
- 30 gram amandelen
- ½ Ui
- 2 knoflookteentjes
- Rode & groene paprika
- Halve courgette
- 10 Cherrytomaatjes

1.1 Amandelen:
Begin met het fijnhakken van de bruine amandelen. Dit hoeft geen poeder te worden.
De amandelen zorgen straks voor een lekkere crunch. Deze crunch gaan we bereiken door de gehakte amandelen even te bruineren in een koekenpan.
Dit zorgt er ook voor dat de natuurlijke oliën vrijkomen en daardoor de amandel smaakvoller is.  
Houd de pan goed in de gaten, het kan in een keer heel snel gaan.
Wanneer de amandelen een mooi tintje hebben gekregen, haal deze dan uit de pan en bewaar het in een bakje.

1.2 Cherrytomaatjes:
Zet de oven alvast aan op 200 tot 250 graden Celsius, zodat deze alvast warm kan worden.
Pak een ovenschaal of aluminium folie om daar je tomaten op te plaatsen.
Steek elk tomaatje in en plaatst ze op de folie.
Bestrooi het met wat zout en een klein beetje olijfolie.
Zet de tomaatjes nog even weg. Plaats ze in de oven wanneer je met de Quinoa begint.

De rest van de mise en place ingrediënten:
Snijd de paprika’s en de courgette in even grote blokjes, ik vakjargon brunoise genoemd. Doe dit niet al te groot. Deze gaan namelijk rauw door de quinoa.
Snijd de bosui in smalle ringen.
Bewaar de gesneden groenten in een bakje.

1.3 De ui en de knoflook:
Snipper de ui en hak de knoflook fijn.


Stap 2: De Quinoa
Pak een kookpan en zet dit op een klein vuurtje (lage stand inductie).

Zet de cherrytomaatjes in de oven. Laat de cherrytomaatjes nu roosteren in de oven en haal deze eruit wanneer de vis en de quinoa klaar zijn. Houd ze wel in de gaten, zodat ze niet verbranden.

Doe een beetje olijfolie (eetlepel), de gehakte knoflook en de gesnipperde ui in de pan.
Bak dit op een laag vuurtje, net zolang tot de uien een beetje glazig zijn.
Voeg op dit moment de 100 gram quinoa toe en bak deze even kort mee.
Blus het geheel af door de bouillon toe te voegen.
Laat het aan de kook komen, draai het gas wat hoger.
Eenmaal aan de kook, draai het gas weer leeg en plaats de deksel op de pan.
De quinoa moet nu ongeveer 15 a 20 min koken. Houd de pan in de gaten en proef af en toe hoe de gaarheid van de quinoa is.


Stap 3: De dressing voor de quinoa
Terwijl de quinoa aan het koken is, kan de dressing gemaakt worden. Deze dressing wordt de smaakmaker van de quinoa. De dressing komt samen met de voorgesneden groenten door de quinoa wanneer deze klaar is met koken.

Voor de dressing hebben we nodig:
Het sinaasappelsap, het citroensap, mosterd, dille en olijfolie.

Meng het sap van een halve sinaasappel en een halve citroen samen met twee goede theelepels mosterd en 5 takjes dille. Breng het verder op smaak met zout, peper en een scheut olijfolie.

Proef de dressing. De dressing moet net wat heftiger zijn dan verwacht, want deze gaat nog door de quinoa en wordt daardoor zachter van smaak.


Stap 4: De zalm
De tomaatjes staan in de oven, de quinoa is aan de kook en de dressing plus groenten staan klaar. Het is nu tijd om de zalm te gaan bakken en het gerecht bij elkaar te laten komen.
Ik zelf hou van een beetje rauwe zalm nog. Dit kan wel alleen wanneer je echt zeker bent dat de vis vers is.

Zet de koekenpan op het vuur en zet het vuur hoog. Laat de pan goed heet worden.
Doe een beetje zout op het huidje van de zalm.
Voeg een theelepel olijfolie toe aan de pan.
Plaats de zalmfilets op het huidje in de pan. Laat de zalmfilets het langst bakken op de huid. Dit zorgt voor een lekker krokant huidje. De zalm kan dit ook aan, omdat de huid een bescherming biedt tegen Druk de filet soms goed stevig tegen de oppervlakte van de pan, zodat deze goed in aanraking komt met de hitte.

Terwijl de zalm ongeveer 4 a 5 min bakt op de huid, kan je de quinoa afmaken.

Meng de voorgesneden groenten en de dressing door de quinoa en plaatst deze op je bord.

Draai de zalmfilets om en laat ze 1 min bakken op deze zijde.

Pak de tomaatjes uit de oven en plaats deze ook op het bord.

Draai het vuur uit.

Snijd een part citroen en knijp deze uit over de vis en de pan. Plaats ook een part citroen op het bord extra erbij.

Haal de zalm uit de pan en plaats deze bovenop de quinoa met het velletje naar boven.

 

Garneer de zalm met de amandelen en een beetje dille.

EET SMAKELIJK! Dit recept is GEWOONWEG LEKKER!