· 

RECEPT: Mijn Madame Jeanette Sambal


Voor 1 potje sambal
Tijd: ca. 10 – 15 minuten.

 

Ingredienten:
- 8 tot 10 Madame Jeanette pepers
- 1 Ui
- 3 Knoflookteentjes
- 1 theelepel suiker
- 2 eetlepels witte azijn
- 1 eetlepel (neutrale) olie
- Snuf zout (naar smaak)

 

Materiaal:
Snijplank
Messen
Blender/ keukenmachine/ vijzel


Stap 1: Mise en Place (M.e.P/ de voorbereidingen)
Mise en Place… waarom? Ik vind dit persoonlijk erg fijn. Ik heb in restaurants gewerkt en daar werkt men met een planning. Vaak hoor ik van mensen dat ze koken zo een gedoe vinden. Meestal komt dit door ongestructureerd aan het werk gaan. Wanneer de mise en place klaar is, heb je je handen vrij om met de plannen aan de slag te gaan.

Alle ingredienten die je hiervoor nodig hebt zijn;
- De Madame Jeanette pepers
- 1 ui
- 3 Knoflookteentjes


1.1  
De Madame Jeanette:
Verwijder de zaadlijsten en het steeltje van de pepers en plaatst deze al in de blender. Je kan er voor kiezen om bij sommige pepers de zaadjes er in te laten, hierdoor wordt de sambal nog pittiger. Kijk hier dus mee uit, want deze sambal is al zeer pittig zonder de zaadjes.

      1.2   De UI:

Omdat alles in een blender gaat maakt het niet uit hoe mooi of fijn je de ui snijdt. Als je het maar zo snijdt dat de blender er niet teveel moeite mee heeft. Plaatst na het snijden de ui bij de pepers in de blender.

      1.3   De Knoflookteentjes

Hiervoor geldt hetzelfde als bij de ui, je hoeft er geen schoonheidsprijs mee te winnen. Zorg ervoor dat het geen hele tenen meer zijn en dan is het al goed genoeg. Het gaat immers allemaal de blender in.


Stap 2: Lekker blenden!
Nu de pepers, de ui en de knoflook in de blender zitten, kunnen de rest van de ingredienten erbij.
Begin met het blenden op de pulse stand. Door dit te doen zal alles goed geblend worden en niet alleen de producten die onderop liggen. Ook kan je hierdoor goed bepalen welke textuur (hoe het eten aanvoelt) je wilt geven aan de sambal.


Stap 3: Potten
Gebruik altijd gesteriliseerde potten wanneer je iets wilt bewaren. Dit kan je doen door ze in de vaatwasser te plaatsen en deze op de hoogste stand te laten draaien, ze te vullen met kokend water en twintig minuten te laten staan of door ze te drogen in de oven.

Schep de sambal in je gesteriliseerde potjes en gebruik het wanneer jij zin hebt. 

Als je meer wilt weten over chilipepers in het algemeen, kijk dan even hier