Voor 250 gram (halve verpakking) spaghetti (2 a 3 personen).
Tijd: ca. 15 – 25 minuten.
Graag eet ik Surinaamse gerechten en dan vooral met de bami. Nu weet ik dat er allerlei verschillende recepten zijn om dit te maken, maar dit is mijn versie geïnspireerd op de Surinaamse keuken.
Zelf gebruik ik voor dit recept volkoren spaghetti. Dit is puur omdat ik altijd voor een gezondere keuze ga wanneer dit kan. Voel je vrij om zelf een keus te maken in welke spaghetti jij gebruikt voor dit gerecht.
Ingrediënten:
- 250 gram (volkoren)spaghetti
- 1 Ui
- 2 Knoflookteentjes
- 1 Maggiblokje
- 1 Eetlepel (olijf) olie
- 2 Eetlepels Ketjap Asin (zoute ketjap)
- 1 Eetlepel Ketjap Manis (zoete ketjap)
- 1 Theelepel tomaten ketchup.
- 1 Mespunt Trassi (gefermenteerde garnalenpasta)
- 1 Eetlepel geraspte gember
- 1 Theelepel suiker
- Bosje Selderij (5 takjes)
- Zwarte peper en zout naar smaak.
Materiaal:
Snijplank
Messen
Kookpan
Grote wok
Rasp
Stap 1: Mise en Place (M.e.P. / de voorbereidingen)
Mise en Place… waarom? Ik vind dit persoonlijk erg fijn. Ik heb in restaurants gewerkt en daar werkt men met een planning. Vaak hoor ik van mensen dat ze koken
zo een gedoe vinden. Meestal komt dit door ongestructureerd aan het werk gaan. Wanneer de mise en place klaar is, heb je je handen vrij om met de plannen aan de slag te gaan.
Alle ingrediënten die je hiervoor nodig hebt zijn:
- 250 gram spaghetti
- 1 ui
- 2 knoflookteentjes
- Gember
- De Selderij
1.1 De Spaghetti:
De spaghetti heeft een kooktijd van 8 minuten en het water van de spaghetti moet eerst aan de kook komen. Dus dit is stap 1.1. Pak de (ruime) kookpan en vul deze
met water en zet op het vuur. Sluit de pan af met de deksel, zodat het water sneller aan de kook komt.
In de tijd dat je aan het wachten bent tot het water kookt verzamel je de rest van de ingrediënten en zorg dat deze klaarstaan.
Zodra het water aan de kook is gooi dan een goede snuf zout in het water en plaats de pasta in de pan.
1.2 De ui:
Snipper de ui en plaatst dit in een bakje.
1.3 De Knoflookteentjes:
Snijdt de knoflookteentjes fijn. Pers je de knoflook liever met een knoflookpers, dan kan dit natuurlijk ook. Zelf ben
ik meer een voorstander van het fijnsnijden, zo verbrandt de knoflook minder snel in de pan en is de smaak beter. Leg ook dit apart, dit kan je bij de ui erbij leggen.
1.4 De Gember:
Rasp de gember met een rasp. Dit kan zowel met een blokrasp als met een rasp van Microplane . Heb je nou helemaal geen rasp in
huis, dan snij dan de gember gewoon zo fijn als je kan. De gember hoef je als je het goed wast niet te schillen, maar deze keus is aan jezelf.
1.5 De Selderij:
Snijd de selderijbladeren en steeltjes voor zover deze niet te houterig zijn. Je kan hierbij zelf bepalen hoe groot of fijn je dit gesneden wilt hebben. Plaats dit
na het snijden in een bakje dit gaat pas aan het eind door de bami heen.
Stap 2: De Spaghetti deel 2
De pasta heeft nu 8 minuten gekookt en is dus klaar om van het vuur gehaald te worden. Laat de pasta uitlekken in een vergiet en spoel het af met water. Dit is om
te voorkomen dat de pasta aan elkaar blijft plakken en niet te ver doorgaard. De pasta word straks nog een keer verwarmd.
Stap 3: Het Sausje
Zet de grote wok of ruime pan op het vuur.
Voeg hieraan toe:
- 1 Eetlepel (olijf) olie
- Je gesneden ui en knoflook
- Trassi
- Gember
- 1 Maggiblokje
Laat dit geheel even goed bakken op een laag tot middelhoog vuur voor ongeveer 2 minuten.
Voeg daarna toe:
- 1 Theelepel suiker
- 1 Theelepel tomaten ketchup
- 2 Eetlepels Ketjap Asin
- 2 Eetlepels Ketjap Manis
Laat dit geheel wederom even bakken op middelhoog vuur.
Wanneer er een lekkere geur vanaf komt voeg dan de gespoelde spaghetti eraan toe en schep dit om in het mengsel.
Zorg dat de spaghetti weer helemaal goed doorwarmt.
- Voeg de zwarte peper en de selderij toe aan het geheel.
Proef of het genoeg warmte heeft en er verder geen zout meer nodig is.
Eet smakelijk! Njang Swietie!!
Bekijk blog en maak ook mijn andere recepten!
Bijvoorbeeld mijn Sambal met Madame-Jeanette pepers!