· 

RECEPT: Mijn Galiña Stobá geïnspireerd op de Antilliaanse keuken


Voor 4 personen
Tijd: Bereiding à 20 min. Stoven à 90 min.


Ik eet graag gerechten van over de hele wereld. Dit is de eerste keer dat in een Galiña stobá maak. Galiña staat voor kip en stobá betekent stoofschotel. Het is dus een kipstoofschotel.
De smaak is redelijk zoet, maar comfortfood all over!


Ingrediënten:
- 2 eetlepels (olijf) olie
- 4 kippenbouten
- sap van 1 limoen
- 1 ui
- 2 tomaten
- 1 wortel
- 1 Paprika
- 2 teentjes knoflook
- 5 gedroogde pruimen
- 30 gram rozijnen
- 10 olijven
- 15 kappertjes
- 2 eetlepels sojasaus
- Zout, peper en nootmuskaat
- 1 kippenbouillonblokje
- 1 eetlepel tomatenpuree


Materiaal:
Snijplanken
Messen
Stoofpan


Stap 1: Mise en Place (M.e.P / de voorbereidingen)
Mise en Place… waarom? Ik vind dit persoonlijk erg fijn. Ik heb in restaurants gewerkt en daar werkt men met een planning. Vaak hoor ik van mensen dat ze koken zo een gedoe vinden. Meestal komt dit door ongestructureerd aan het werk gaan. Wanneer de mise en place klaar is, heb je je handen vrij om met de plannen aan de slag te gaan.

Alle ingrediënten die je hiervoor nodig hebt zijn:
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 wortel
- 1 paprika
- 2 tomaten
- 1 limoen
- 10 olijven
- 15 kappertjes
- 5 gedroogde pruimen

1.1   De ui en de knoflook:
Snipper de ui en hak de knoflook fijn

1.2   De Wortel:
Was de wortel en schil hem. Snijd de wortel daarna in kleine stukjes. Het hoeft niet heel precies allemaal, want door het stoven zal er weinig nog van te zien zijn.

1.3   De tomaten en de paprika:
Snijd de tomaten en de paprika in kleine blokjes.

1.4   De olijven en de kappertjes:
Leg de olijven samen met de kappertjes op je snijplank en haal een aantal keer het mes erdoorheen.

1.5   De gedroogde pruimen:
Snijd de gedroogde pruimen ook in stukjes. Dit hoeft niet zo precies, de pruimen gaan namelijk oplossen in het gerecht.

1.6   De limoen:
Snijd de limoen doormidden en pers het sap van de limoen er uit. Dit sap gaan we gebruiken om de kip schoon te maken voor we dit gaan bakken.

 

Stap 2: De Kip 

Voor we de kip gaan bakken gaan we het eerst even wassen in water met het limoensap dat we net hebben geperst. Doe dit in een grote bak in de gootsteen en voorkom al te veel gespetter met het water, dit ook voor de hygiëne.
Pak voor de hygiëne ook een andere snijplank voor je kip.
Een bout van een kip bestaat uit twee delen. Deze twee delen zijn het drumstickje en de dij. Je kan er voor kiezen om deze aan elkaar te laten, maar je kan het ook opdelen in twee stukken. Dit kan je het makkelijkste doen, door de drumstick in de andere richting te duwen totdat je knak hoort. Daarna zet je het mes tussen de scharnier van de botten en haal je de twee stukken zo van elkaar af.
Voor mijn recept heb ik er voor gekozen om het vel ook te verwijderen. Meestal als je met je vingers onder de huid gaat, kan je deze er zo aftrekken. Ik heb hier voor gekozen, omdat ik de hoeveelheid vet in mijn gerecht graag laag houd.
Nu de kip ontdaan is van het vel, gewassen is met limoen en in stukken is gesneden, kunnen we gaan beginnen met het bakken van dit gerecht.


Stap 3: De samenkomst
Alle ingrediënten staan klaar. De groenten zijn gesneden en de kip is voorbereid. Nu gaan we de pan op het vuur zetten en lekker koken!
Zet je grote pan op het vuur.
Wanneer de pan voldoende hitte heeft, voeg dan de 2 eetlepels olie toe. Bak hierin je ui, paprika en knoflook. Als de ui een beetje transparant wordt, plaats dan de kip in de pan en bak deze even aan.
Om de tomatenpuree een beetje te ontzuren, bak je deze ook even mee op wat hoger vuur.
Nadat alles een beetje gebakken is voeg je de tomaten, wortel, olijven, kappertjes, rozijnen, pruimen, 2 eetlepels sojasaus en het kippenbouillonblokje toe.
Voeg aan het geheel net zoveel water toe dat het allemaal net onder water staat. Plaatst de deksel op de pan en laat het op een laag vuur zo’n 60 tot 90 minuten stoven. Net zolang tot de kip eigenlijk van het bot valt. Is de saus nog iets te dun, laat dan de deksel eraf de laatste 15 minuten, maar hou het goed in de gaten dat niet al het vocht ineens verdwijnt.
Proef of het gerecht nog zout nodig heeft. Voeg wel nog een goede snuf peper en nootmuskaat toe.

 

 

Eet smakelijk! Bon Apetit!