Plating (opmaak van borden)


Eten mooi presenteren en serveren kan nogal een uitdaging zijn. 
Door deze foodeos wil ik jou inspireren en leren hoe je dit goed kan aanpakken. 
Het mooi presenteren van gerechten kan nog best een uitdaging zijn voor sommige. 
Nu zijn er allemaal regeltjes waaraan je kan voldoen, maar natuurlijk kan je ook je eigen creativiteit gebruiken. 

 

Waar rekening mee te houden
Wanneer je eten mooi wilt presenteren zijn er vier elementen waarmee rekening gehouden moet worden. Deze elementen zijn compositie, balans, vorm en textuur. 

Compositie

  • Classic approach: midden op het bord.
    New Nordic approach: asymmetrisch.
    Linear approach: op een lijn. 
  • Oneven getallen gebruiken. Oneven getallen vindt het oog aantrekkelijker dan even getallen. 
  • Complementaire kleuren. Het gebruik van complementaire kleuren geeft een aantrekkelijk aanzicht. Hierbij kan je denken aan rood tegenover groen. 

Balans

  • Portionering. Bedenk goed welke hoeveelheid van alles je serveert. Dit kan de nadruk van een gerecht doen veranderen.
  • Blank spaces. Durf gebruik te maken van lege plekken op het bord. Dit creëert rust op het bord.
  • Servies. Kies servies uit wat past bij het gerecht, waardoor de sterke punten van het gerecht goed naar buiten komen.

Vorm

  • Thema. Creëer een thema door één vorm aan te houden.
  • Less is more.

Textuur (hoe voelt het eten)

  • Contrast. Zorg voor contrast door te spelen met verschillende texturen. Hierbij kan je denken aan texturen als creamy, chewy en crunchy.
  • Temperatuur. Contrast kan je bereiken door textuur, maar ook door bereidingen te gebruiken met verschillende temperaturen.  

Ga lekker de keuken in en maak van jouw gerecht een kunstwerk om naar te kijken. Hopelijk hebben deze foodeo's jou geïnspireerd. Veel plezier met het presenteren van jouw volgende gerecht!